Somberheid

    Veel mensen vinden verdriet en somberheid vervelende gevoelens. Echter, deze gevoelens horen er gewoon bij. Iedereen is wel eens somber en na een paar dagen is dit meestal weer over. Bij sommige mensen duurt de somberheid echter dusdanig lang, of is de somberheid zó heftig van aard, dat het hen belemmert in hun dagelijks functioneren. Vaak krijgt diegene een pessimistische kijk op het (eigen) leven.
    Somberheid kan zich op verschillende manieren uiten. Waar meisjes zich sneller terugtrekken, laten jongens vaker druk/boos gedrag zien.
    Vaak heeft het kind, de jongere of jongvolwassene die langdurig somber is, problemen met vriendschappen, eetlust, slapen, concentratie en/of schoolprestaties.

Trainingen

Onderstaande trainingen van E-Motion zijn geschikt voor kinderen en jongeren die somber zijn. Klik op de training voor meer informatie.

Sociale weerbaarheidstraining

Mindfulness voor kinderen

Pubergroep

Mindfulness voor jongeren

Jongvolwassengroep

Individuele begeleiding

Contact met de trainers

Bel of mail ons gerust met vragen over dit onderwerp

"Ik voel mij echt niet fijn…"

Anne 13 jaar
Anne is vaak somber. Zij piekert veel en kan daardoor niet goed slapen. Zij heeft slaappillen gekregen van de huisarts, waardoor zij wat beter slaapt, maar overdag voelt zij zich niet echt gelukkig. Haar ouders vragen vaak wat er aan de hand is. Hier kan Anne moeilijk antwoord op geven. Tijdens de Individuele begeleiding leert Anne dat zij op bepaalde tijden mag piekeren. Als zij op een ander moment gaat piekeren, schrijft zij die gedachte op en bewaart hem voor haar 'piekeruur'. Anne kan haar dag zo beter invullen met leuke, ontspannende activiteiten.

Maaike 18 jaar
Maaike voelt zich leeg. Zij weet niet wat zij wil met haar leven, welke studie zij zal kiezen. De gedachte dat zij straks 40 jaar zal moeten werken, beangstigt haar. Zij doet overdag nauwelijks meer iets. In de jongvolwassenengroep leert Maaike haar beschikbare energie dusdanig in te zetten, dat zij weer positief in het leven staat.

Cas 9 jaar 
De school van Cas maakt zich zorgen. Hij heeft vaak strijd met leraren en krijgt veel straf. Het lukt niet goed om hier met Cas over te praten. Cas trekt zich snel terug. In de Sociale weerbaarheidstraining leert Cas zijn gevoelens beter te verwoorden, waardoor hij zich rustiger en fijner voelt.  

Lees hier ervaringen van ouders, kinderen, jongeren en jongvolwassenen die bij E-Motion zijn geweest.

Meer hierover

wat je kan doen als je teveel piekert

Dit boek leert jou en je kind om met zorgen om te gaan. De technieken uit dit boek zullen je kind helpen weer controle te krijgen over zijn / haar eigen gedachten en gevoel. 

helpende gedachten kaartjes

Helpende gedachten zijn gedachten die prettig, gewenst, effectief en positief zijn. Deze kaartjes met helpende gedachten gebruiken wij regelmatig in onze trainingen.

pratenonline.nl

PratenOnline.nl is een website voor jongeren tussen de 12 en de 24 jaar oud. Je kan met een hulpverlener chatten als je je somber over gespannen voelt.