Sociale vaardigheidstraining

Negendelige training voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Kinderen leren in deze training al doende hoe zij zich handiger kunnen opstellen ten opzichte van een ander. De kinderen leren heel concreet wat wel en niet handig is om te doen in het contact met de ander. Er wordt veel met elkaar gedeeld en geoefend. De sociale vaardigheidstraining is een groep waarin gestructureerd en positief wordt gewerkt. Rust en respect is wat onze groepstrainingen kenmerkt. 
De positieve ervaringen die tijdens deze training worden opgedaan, zorgen ervoor dat de stap naar 'de praktijk' sneller is gezet. Bij de training hoort een boek waarin veel oefenopdrachten voor thuis staan. Deze opdrachten zorgen ervoor dat de vaardigheden die aangereikt worden ook echt gebruikt gaan worden in het dagelijks leven.
Naast de vaste thema's werken wij met het kind aan de individuele doelen. Hier is uitgebreid over gesproken tijdens het intakegesprek.

De training voor de kinderen wordt vooraf gegaan door een ouderbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijgen de ouders uitleg over de training en hoe je dit thuis kunt toepassen en gebruiken. Kinderen op deze leeftijd hebben hun omgeving nodig om de vaardigheden vast te houden. 

Voor wie

Deze training is voor kinderen van 8 t/m 12 die op sociaal-emotioneel gebied een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. 
In deze groep komen bijvoorbeeld kinderen die op een onhandige manier contact maken, het moeilijk vinden om vriendschappen vast te houden, gepest worden, snel boos worden, moeite hebben met zich staande houden in een groep, snel afgeleid zijn, graag zelf bepalen, moeilijk kunnen omgaan met teleurstellingen of weinig zelfvertrouwen hebben. 
De sociale vaardigheidstraining is niet alleen voor kinderen die 'niet sociaal' zijn. Sterker nog: de kinderen die meedoen zijn vaak heel sociaal, maar kunnen tegelijkertijd 'sociaal onhandig' zijn. 

Inhoud training

Thema's van de training

Een zelfverzekerde houding
Grenzen stellen
Nee zeggen
Voor jezelf opkomen
Pestgedrag
Contact maken
Het aankijken van de ander
Een vraag stellen
Luisteren naar de ander
Op je beurt wachten
Concentreren
Op anderen afstappen
Omgaan met het antwoord 'nee'
Omgaan met situaties die anders gaan 
Overleggen
Samenwerken
Rekening houden met de ander
Jezelf laten horen
Gevoelens uiten
Complimenten geven en ontvangen
Kritiek geven en ontvangen
Sorry zeggen

Praktische info

LocatieAmbonstraat 2a, Haarlem
KostenIntake: €100,-
 Groepstraining: €450,-
Duur9 bijeenkomsten
 1 ouderles en 8 kinderlessen
MateriaalWerkboek
 Informatieboek voor ouders
 Informatieboek voor leerkracht
EvaluatieSchriftelijk verslag
 Eindgesprek
TrainersDieuwer, Ilja, Janna, Michelle

Startdatum training
    29 mei 2024 (9 woensdagen van 14:30 tot 15:20)
    25 sep 2024 (9 woensdagen van 14:30 tot 15:20)
    05 nov 2024 (9 dinsdagen van 15:30 tot 16:20)

Ervaring

Ouders van een meisje van 10 jaar
"Afgelopen najaar heeft onze dochter bij jullie een 10 lessen durende training gevolgd. We waren er heel enthousiast over. Na de cursus gedroeg zij zich namelijk een stuk beter. Ik was bang was dat de verbetering in haar gedrag niet lang zou duren maar die angst is ongegrond. Tot op heden gedraagt zij zich stukken beter en lijkt ze ook lekkerder in haar vel te zitten. Ik had voor de cursus weinig hoop op verbetering en dacht dat haar gedrag altijd wat lastig zou blijven. Het is nu niet zo dat ze helemaal 'aangepast' is maar het gaat echt zoveel beter met haar! We zijn reuze trots op haar en vertellen dat haar ook regelmatig!"

Lees hier meer ervaringen.