Pubergroep

Negendelige training voor jongeren van 12 t/m 16 jaar

In de Pubergroep wordt groepsgewijs gewerkt aan de doelen van de jongeren. Deze doelen zijn besproken in het intakegesprek dat iedere deelnemer voorafgaand aan de training heeft gehad. De jongeren leren zich zekerder van zichzelf te voelen, voor zichzelf op te komen en op een handige manier contact te hebben met anderen. We staan met de jongeren stil bij hoe je overkomt en wat het effect daarvan is op de ander. Naast praten over situaties worden de vaardigheden ook geoefend in de groep. Hierdoor kunnen de jongeren succeservaringen opdoen in het contact met leeftijdsgenoten. In de groep krijgen de jongeren meer inzicht in wat ze denken, voelen en doen. De jongeren leren bewust te kiezen in hoe zij zich willen gedragen.

De training voor de jongeren wordt vooraf gegaan door een ouderbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijgen de ouders uitleg over de training en hoe je dit thuis kunt toepassen en gebruiken. Jongeren op deze leeftijd hebben hun omgeving nodig om de vaardigheden vast te houden. 

Voor wie

Deze training is voor jongeren van 12 t/m 16 jaar (middelbare school) die op sociaal-emotioneel gebied een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In de groep komen bijvoorbeeld jongeren die stil en verlegen zijn, het moeilijk vinden om contact aan te gaan met leeftijdsgenoten, op een onhandige manier contact maken, te weinig of te veel rekening houden met de ander, gepest worden, snel boos worden, faalangst hebben en/of negatief zelfbeeld hebben.

Inhoud training

Thema's van de training

Jezelf presenteren
Contact maken
Erbij horen
Jezelf laten horen
Passief, agressief en assertief gedrag
Iets vragen
Positief denken over jezelf
Rustig blijven tijdens prestatiemomenten (bv proefwerken/toetsen)
Grenzen stellen
'Nee' zeggen
Opkomen voor jezelf
Vertrouwen in jezelf en de ander
Samenwerken
Omgaan met problemen
Risico's nemen
Gevoelens uiten
Je sterk en stevig voelen 

Praktische info

LocatieAmbonstraat 2a, Haarlem
KostenIntake: €100,-
 Groepstraining: €450,-
Duur9 bijeenkomsten
 1 ouderles en 8 jongerenlessen
MateriaalWerkboek
EvaluatieSchriftelijk verslag
 Eindgesprek
TrainersDieuwer, Ilja, Janna, Michelle

Startdatum training
    12 jun 2024 (9 woensdagen van 16:30 tot 17:20)
    03 okt 2024 (9 donderdagen van 16:30 tot 17:20)

Ervaring

Meisje 15 jaar
"Voordat ik deze cursus gedaan had, voelde ik me niet op mijn gemak op school, bij vrienden of verjaardagen. Ik was erg onzeker en vond dat ik alles fout deed. Ik had geen sterke houding, gaf mijn grenzen niet aan, vond het extreem moeilijk om nieuwe contacten te maken en kwam niet voor mezelf op. Ik werd gepest, wat een enorme schade achterliet. Mijn ouders en ik besloten dat het tijd werd voor een oplossing.Ik ging elke week naar E-Motion voor pubers, ik kwam in contact met kinderen van mijn eigen leeftijd wat ik aan het begin heel eng vond. Maar toen bedacht ik me, dat die kinderen met dezelfde problemen als mij zitten, en dus net zo zenuwachtig zijn. Die 8 weken oefenden en bespraken we de volgende onderwerpen: contact maken, samenwerken, voor mijzelf opkomen, rekening houden met elkaar, laten zien hoe ik mij voel, zelfvertrouwen, grenzen aangeven, mezelf laten horen in een groep. Elke les kregen we een soort samenvatting van de les zodat we er later nog naar konden kijken. Ik heb vooral veel gehad aan de lessen waarin we leerden hoe je contact maakt met een ander, hoe je meer zelfvertrouwen krijgt, hoe ik mijn gevoelens moet uiten en hoe ik mijn grenzen duidelijk aan kan geven. Ik weet nu bijvoorbeeld hoe een sterke en zelfverzekerde houding kan leiden tot meer zelfvertrouwen.Het is geen mind-control, dus je moet echt oefenen en zelf ook inzet tonen. Elke keer denk ik weer terug aan wat ik heb geleerd en kijk regelmatig in het goed gevulde werkboek dat we hebben gekregen. Ik ben super blij dat ik de cursus heb gedaan en het gaat veel beter met me!"

Lees hier meer ervaringen.