Boosheid

    Iedereen is wel eens boos. Boosheid is belangrijk. Het zorgt voor power, kracht. Het zorgt ervoor dat je weet wat je wel wil en wat niet. Hoe je vervolgens omgaat met jouw eigen boosheid, is belangrijk. Ideaal zou het zijn als je in alle rust kunt aangeven wat je dwars zit. Het zou fijn zijn als rustig en sterk 'nee' gezegd kan worden tegen leeftijdsgenoten. Het zou ook fijn zijn als iemand doet wat een volwassene van hem/haar vraagt, ook al heeft hij/zij geen zin om de taak uit te voeren (bijvoorbeeld naar bed gaan, computer uitzetten, naar binnen komen om te eten, jas aan de kapstop hangen, kamer opruimen, tafel dekken, huiswerk maken, televisie uitzetten, telefoon wegleggen, e.d.). Niet alle mensen lukt het om tijdig aan te geven hoe zij zich voelen. Ook het koppelen van een handige, effectieve handeling aan dat gevoel, zodat de boosheid zakt, is voor veel mensen moeilijk. Veel deelnemers van onze trainingen slikken hun boosheid in, waardoor het gaat knagen aan het zelfvertrouwen. We zien vaak dat boosheid wordt opgekropt en vervolgens op anderen (meestal gezinsleden) wordt afgereageerd. Ook zien we regelmatig dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen zo boos kunnen worden dat zij op school of thuis grensoverschrijdend gedrag laten zien, zoals schoppen, slaan, schreeuwen, schelden. De boosheid stijgt dan ineens van niets naar het kookpunt. In plaats van dat je bewust kiest voor hoe je je boosheid uit, controleert de boosheid jou. Dat voelt niet fijn, omdat de boosheid kan zorgen voor gedrag wat eigenlijk niet bij je past en waar je later veel spijt van kunt hebben. Bij E-Motion gaan we aan de slag met de kinderen, jongeren en jongvolwassenen die moeite hebben met het omgaan met hun boosheid, in welke vorm dan ook. 

Trainingen

Onderstaande trainingen van E-Motion zijn geschikt voor kinderen en jongeren die willen oefen rondom het thema 'boosheid'. Klik op de training voor meer informatie.

De Vriendenclub

Sociale vaardigheidstraining

Mindfulness voor kinderen

Brugklastraining

Pubergroep

Mindfulness voor jongeren

Jongvolwassengroep

Individuele begeleiding

Contact met de trainers

Bel of mail ons gerust met vragen over dit onderwerp.

"Soms dan zeg ik dingen waar ik later spijt van heb…"

Sophie 9 jaar
Sophie is een sensitief meisje. Ze doet het goed op school en heeft veel vriendinnen in de klas en op de sportclub. Thuis kan zij ineens ontploffen. Ze kan dan lelijke dingen zeggen naar haar ouders roepen, wat ze eigenlijk niet meent. Achteraf heeft ze veel spijt. Ze wil die dingen niet zeggen en toch doet zij het. Tijdens de Sociale vaardigheidstraining leert Sophie op een handige manier omgaan met haar boosheid. Ze leert het op tijd aangeven als ze iets niet leuk vindt. Ze leert 'jammer' zeggen als iets anders gaat dan hoe zij het in haar hoofd heeft. Tenslotte leert zij zich afsluiten voor alle prikkels die zij voortdurend binnenkrijgt en kiezen wat ze wel binnen wil laten komen en wat niet. 

Jens 11 jaar
Jens is een jongen die in zijn verleden veel is gepest. Hij reageert hierdoor op een onhandige manier als anderen iets doen wat hij niet leuk vindt. In de Sociale weerbaarheidstraining leert hij hoe hij op een handige manier voor zichzelf kan opkomen, zodat hij zich meer zelfverzekerd voelen in dergelijke situaties en loopt zijn boosheid minder hoog op.

Femke 7 jaar
Femke is op school vaak betrokken bij conflicten op het schoolplein. Thuis heeft ze veel strijd met haar jongere broertje en zusje. Tijdens De Vriendenclub leert Femke dat de spanning vaak bij haar oploopt, als zij moe is. Ze leert, dat als zij moe is, ze even uitrust op een speciaal hiervoor ingericht plekje, om vervolgens weer ontspannen en fit in te kunnen stromen in het contact met andere kinderen.  

Lees hier ervaringen van ouders, kinderen, jongeren en jongvolwassenen die bij E-Motion zijn geweest.

Meer hierover

Het explosieve kind

Dit boek helpt te begrijpen waarom en wanneer je kind door het lint gaat en leert je hoe je conflictvermijdend en effectief kunt reageren zonder te straffen.

How2Talk2Kids

Dit boek bevat vele tips voor de manier van communiceren met je kind, waardoor woede uitbarstingen voorkomen worden. 

Wat kun je doen als je te snel boos bent

Dit boekje leert kinderen een nieuwe manier om over boosheid na te denken, en geeft hun gereedschappen die ze kunnen gebruiken om minder fel te reageren als er iets fout gaat. Hierdoor wordt boosheid iets waar kinderen controle over hebben, in plaats van dat het hen overkomt. 

Filmpje van Janna Phaff

In dit filmpje legt Janna Phaff iets uit over emoties.