Moeite met gevoelens uiten

    Er zijn verschillende vragen die wij vaak horen met betrekking tot het thema 'gevoelens'.
    Zo zijn er veel kinderen en jongeren die zich weinig bewust zijn van welke gevoelens zij precies voelen. "Waarom ben ik nou eigenlijk zo chagrijnig vandaag? Ben ik boos, bang of verdrietig? Of misschien wel een combinatie van meerdere gevoelens tegelijk?" Iedereen herkent wel dat je je niet fijn kunt voelen en niet weet wat nou eigenlijk de oorzaak is. Wat het ingewikkeld kan maken, is dat gevoelens die zichtbaar zijn voor de buitenwereld, anders kunnen zijn dan die we van binnen voelen. Zo kan onzekerheid of verdriet zich bijvoorbeeld uiten in irritatie of woede-aanvallen. De omgeving denkt dan misschien wel: "Hè, wat een vervelend kind", terwijl er niet wordt gezien hoe ongelukkig het kind zich in werkelijkheid voelt. Daarnaast komen we ook regelmatig tegen dat gevoelens (boosheid, verdriet, angst) worden opgekropt. Dit kan zich vervolgens gaan uiten in lichamelijke klachten, zoals buikpijn of hoofdpijn. Wat ook kan is dat een emotie ineens heel groot wordt en er in alle hevigheid uitkomt, zonder dat anderen het van te voren hebben zien aankomen. Wat we ook geregeld tegenkomen is dat kinderen en jongeren niet zien hoe een ander zich voelt en het hen daardoor niet lukt om op de ander af te stemmen. Hierdoor kan al snel miscommunicatie ontstaan. 

Trainingen

Onderstaande trainingen van E-Motion zijn geschikt voor kinderen en jongeren die willen oefen rondom het thema 'gevoelens'. Klik op de training voor meer informatie.

De Vriendenclub

Sociale vaardigheidstraining

Sociale weerbaarheidstraining

Mindfulness voor kinderen

Brugklastraining

Pubergroep

Mindfulness voor jongeren

Jongvolwassengroep

Individuele begeleiding

Contact met de trainers

Bel of mail ons gerust met vragen over dit onderwerp.

"Ik voel mij niet fijn en weet niet wat ik er aan kan doen…"

Boris 6 jaar
Boris weet niet goed hoe hij in een situatie kan aangeven als hij iets niet fijn vindt. Hierdoor kropt hij veel op en kan hij ineens om iets kleins ontploffen. In De Vriendenclub leert Boris wat hij kan doen op het moment dat er iets gebeurt of wordt gezegd  wat hij niet leuk vindt, waardoor hij op een handige manier leert omgaan met zijn boosheid.

Tessa 17 jaar 
Tessa is de ene keer uitgelaten vrolijk, de andere keer intens boos. Familie en vrienden weten niet goed hoe op haar te reageren. Ze proberen haar maar wat te negeren op dergelijke momenten. Tessa wordt ook moe van zichzelf, maar weet niet goed hoe ze ermee om kan gaan. Tijdens individuele therapie leert Tessa haar emoties reguleren.

Bente 11 jaar 
Bente vindt het moeilijk om stil te staan bij anderen. Afstemmen op de ander vindt ze lastig. Het lukt haar niet goed om contact te maken met leeftijdsgenoten. Tijdens de Sociale vaardigheidstraining leert Bente meer stilstaan bij haar gedrag en welke invloed haar gedrag heeft op anderen. Het lukt haar beter om contact te maken met anderen en om dit contact te onderhouden. Hierdoor houdt ze meer vriendinnen vast.

Lees hier ervaringen van ouders, kinderen, jongeren en jongvolwassenen die bij E-Motion zijn geweest.

Meer hierover

slaapklets

Dit leuke dagboekje kan je gebruiken om samen met je kind terug te kijken op de dag en vooruit te kijken. Door middel van dit dagboekje krijgt de gebruiker meer zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Slaapklets is er voor kinderen in de kleuterleeftijd t/m tieners.

40 buien van donald duck

Op deze leuke poster beeld Donald Duck 40 verschillende gevoelens uit. 

Ruimte voor gevoelens

In dit boek worden verschillende emoties besproken en hoe je met de emoties van je kinderen kan omgaan. 

lekker in je vel spel

Leuke plaatjes en vragen die helpen om gevoelens bespreekbaar te maken, te herkennen en er beter mee om te gaan.